Článok vyšiel v Evanjelickom posli spod Tatier - 10. marca 2010 - číslo 10 - ročník 100

 CHOROBA A VEDIEŤ POMÁHAŤ

 

Choroba zastaví človeka v jeho konzumnom spôsobe života. Je to i priestor, kedy si môže uvedomiť, že je bezmocný, slabý a prežíva akýsi nedostatok. Na tento stav potrebuje niekoho, kto mu pomôže. Už v evanjeliách nachádzame Pána Ježiša, ktorý prichádza do kontaktu s chorými a sú tam vykreslené mnohoraké spôsoby pomoci. Najúčinnejším liekom (neberúc do úvahy rôzne formy liečiv) je rozhor - slovo, dotyk, modlitba... Božie Slovo je pre nás nielen Knihou kníh, ale aj praktickou príručkou toho, ako pomáhať. Čiže čo nesmieme robiť, aby sme mohli prakticky pomôcť? – nerobme sa múdrymi, pretože len Pán Boh vie, kvôli čomu človeka daná choroba navštívila; - nehovorme zo seba, zo svojej múdrosti, či zo svojich mnohých skúseností, ale pýtajme sa Pána Ježiša ako môžeme konkrétne poslúžiť človeku, ktorý našu pomoc potrebuje a žije v našej blízkosti; - dajme sa viesť Duchom Božím, pretože zmysel choroby nepoznáme ani my, a mnohokrát, ani nemocný;

Chcem nás povzbudiť, aby sme dôverovali aj chorému, že ak mu bude niečo prekážať, tak on sám nám to povie. Radšej sa vystavme riziku neistoty, ktorá nám prinesie aj ovocie duchovného osobného rastu, akoby sme zostali ľahostajní voči trpiacemu, pretože „ja neviem ako pomôcť“. Chorý nepotrebuje našu ľútosť, ale našu prítomnosť. Chorý nepotrebuje naše rady, ale naše ruky (dotyk). Chorý nepotrebuje zahmlievanie a klamstvo (akokoľvek milosrdné), ale úprimné a pravdivé slová (slovo). Chorý nepotrebuje cítiť našu moc, schopnosť mať všetko pod kontrolou, ale práve naša neistota, bezmocnosť sa mnohokrát stáva mostom (modlitba).

Čo chcem dnes povedať? Berme Bibliu vážne! To čo robil Pán Ježiš, keď uzdravoval, robí aj dnes. Chce však to robiť cez nás. Tak svoju vieru v Jeho zázraky nielen hlásajme, ale i konajme. Začnime pokornou modlitbou v srdci, aby k nám prehovoril Živý Boh skrze Ducha Svätého v nás a odhalil, že evanjelium má moc uzdravovať a meniť človeka i dnes. Terajší svet potrebuje nielen fyzické uzdravenie, ale hlavne uzdravenie duše a ducha, ktorý v nás mŕtvo prebýva a je uväznený mnohými predsudkami a sklamaniami.